300 i demonstration mot åtstramningspolitik i Grekland

Demonstration för Grekland

300 personer deltog i demonstrationen den 15 februari till stöd för det grekiska folket som nu förhandlar om ett stopp på åtstramingarna. Här är det tal som Nätverkets representant Nikos Pournaras höll ››

Den 25 januari 2015 röstade det grekiska folket fram sin första vänsterregering i landets historia – en unik händelse även i Europa!

Den nya regeringen har en gigantisk uppgift framför sig efter fem års ekonomiska åtstramningar som en följd av den politik som EU påtvingat Grekland.

Denna uppgift är först och främst att återinföra demokratin välfärdsstaten. Grekland ska styras från parlamentet och inte med dekret från trojkan!

Den grekiska regeringen måste rädda landet från en nationell och humanitär katastrof.

Viktiga lagar som den tidigare regeringen avskaffade på arbetsrättens område, t.ex. kollektivavtal, ska återställas och återinföras.

Den grekiska regeringen måste se till att effektivt bekämpa korruption, klientsystem och att införa ett rättvist skattesystem.

Opinionsundersökningar visar att mer än 70 procent av det grekiska folket stöder den regeringens nya förhandlingsposition.

Den grekiska regeringen har också brett stöd av progressiva individer, rörelser och partier i Europa och världen. Det grekiska folket behöver allt solidariskt stöd det kan få för att motverka den humanitära katastrofen som blivit följden av trojkans politik.

Den 15 februari 2015 ordnades på Mynttorget i Stockholm en demonstation till stöd för den grekiska regeringens och därmed grekiska folkets kamp mot åtstramningspolitik, och med krav att den svenska regeringen ska agera i EU till stöd för Greklands försök.

Alla som instämmer med detta kunde delta på demonstrationen, däribland fanns Nätverket för Grekland, Syrizas avdelningen i Sverige men också ett flertal greker och svenskar utan organisations eller partitillhörighet.

20150215_162632 20150215_161704 20150215_162553