Det grekiska dramat handlar om Europas svek

ETC loggaDet skriver Johan Ehrenberg i en ekonomisk och politisk analys av finanskrisen, eurokrisen och den grekiska krisen. Europas politiska liv skakades om när Syriza fick makten för att stoppa förstörelsen och nedskärningarna. Greklands premiärminister Alexis Tsipras har 70 procent av folket bakom sig för att ställa om ekonomi och skapa social trygghet för de som har det svårast. Syriza har samlat krafter inom vänster, gammal socialdemokrati, gröna rörelser och även en borgerlig medelklass som sett sin vardagsekonomi förstöras.

Greklands skuld skapades efter finanskrisen genom att EU och ECB ville rädda de stora privata bankerna från kollaps och då tvingade på Grekland stora lån för att lösa ut tyska och franska banker, skriver Ehrenberg.

Syrizas valseger väckte hopp inom den socialdemokratiska vänstern i Europa att solidarisk politik istället för den nyliberala skulle vara möjlig. Men när Syriza möttes av motstånd från Bryssel blev det tyst inom de socialdemokratiska partierna vars ledande företrädare inte gett den nya regeringen i Grekland något stöd, inte ens de svenska eller danska som inte är med i eurogruppen.

›› Läs artikeln i ETC här