Till minne av Hugo Torstensson

Det är med stor sorg Nätverket för Grekland kan meddela att vår kamrat Hugo (f.d Gösta) Torstensson gått bort den 18 december 2015.

Hugo var en av grundarna till Nätverket för Grekland, och bidrog med stor kunskap om EU och EMU då han tidigare varit aktiv i Nej till EU och författat hela arton böcker om EU:s odemokratiska grund. Bland dem märks ”Fästning Europa” från 1992, ”Myter och fakta om EMU” som skrevs inför folkomröstningen 2003 och den senaste ”EU:s femte frihet – från fackliga organisationer” från 2014.

Hugo tog också initiativ till den gala för Grekland som hölls på Åsö Gymnasium i maj 2014. Han stod ensam för mycket av arbetet, inte minst bokningen av artister som Mikael Wiehe, Arja Saijonmaa, Jenny Wrangborg och Stefan Sundström. Galan ”Solidaritet utan ränta” blev fullsatt, nära 1000 personer kom dit och vi samlade in över 60 000 kronor som lämnades till kliniker i Grekland. Inget av detta hade hänt om det inte vore för Hugos energi.

Hugo var också redaktör för Nätverket för Greklands nyhetsbrev som getts ut sedan start. Han skrev mycket själv samt höll koll på grekisk press och översatte de senaste nyheterna om landet.

Hugo arbetade som mentalvårdare och var fackligt aktiv. Förutom EU-motstånd och Greklandssolidaritet var han även aktiv i motståndet mot NATO och för Spanien. Han arbetade även frivilligt i Hammarby fotboll och handboll.

Vi i NFG sörjer Hugo och kommer att göra vårt bästa för att fortsätta vårt arbete för ett demokratiskt Europa och ett Grekland fritt från trojkan.

 

gostatorstensson

Hugo (Gösta) Torstensson, 1955-2015