Social

  • Twitter
  • Facebook

Meny

  • Start
  • Debatt
  • Hänt i Nätverket
  • Lär om krisen
  • Om oss
  • Länkar
    • Yanis Varoufakis blog
    • Keep Talking Greece
    • The Press Project | Greek news for a global audience
    • The press project
    • AnalyzeGreeze! News and left politics
    • The Guardian – Eurozone crises
    • Hellenic Republic

Viktoriatorget i juni 2015

Published on 14 juni 2015

Ny rapport från Grekland av Annette Rosengren

Viktoriatorget i Aten
Foto: Annette Rosengren

Viktoriatorget i stadsdelen Patissia i Aten har varit en daglig mötesplats och informellt informationscenter för flyktingar från Afghanistan sedan 2010. Innan dess samlades de på Attikitorget i samma stadsdel. Där utsattes de för grovt våld av rasister – läs Gyllene Gryning – och jagades bort. Nu 2015 samlas nästan lika många på Viktoriatorget som under rekordåret 2011.

Med sin lilla befolkning och raserade ekonomi tar Grekland emot nästan lika många nyanlända flyktingar som stora Italien, för 2015 48 tusen till i tisdags 9 maj, 54 tusen för Italien. I genomsnitt anländer 600 människor om dagen i båtar från Turkiets kust.

För Grekland är detta ett gigantiskt problem, men medan den gamla regeringens attityd var att skrämma bort flyktingarna och ignorera att de faktiskt är flyktingar, har den nya regeringen moral och försöker med lokala myndigheter och resurser att hjälpa de nyanlända. Men stödpengarna från EU dröjer oroväckande länge. FN:s flyktingkommissariat i Geneve och Internationella Röda Korset har lovat stöd.

Viktoriatorget i Aten
Foto: Annette Rosengren

De nyanlända kommer framför allt från Syrien men också från Eritrea, Afghanistan och andra länder och syns inte lika mycket på Atens gator som för fyra år sedan. Men på Viktoriatorget syns afghanerna. De unga männen på gruppfotografiet utom min vän och tolk i röd tröja, kom till Aten för några dagar sedan.  När myndigheterna registrerade dem på Lesvos fick de ett papper om att ha 30 dagar på sig att lämna Grekland.  Grips de senare i en poliskontroll fängslas de under 6 månader. Som de flesta afghanska flyktingar som kommer till Europa nu har männen vuxit upp i Iran. Landet accepterar inte längre den afghanska flyktingbefolkningen, som successivt deporteras till Afghanistan, där de möter stora problem. Att tvingas fly är en tragedi i en människas liv. Att plötsligt ta emot många flyktingar kan vara ett gigantiskt problem för ett land.

Flyktingar från Syrien ges prioritet av de grekiska myndigheterna. De får 6 månader på sig att lämna Grekland och fängslas sällan om de inte lyckas. Har de pass och söker asyl får de snabbt flyktingstatus och resehandlingar, som gör att de kan resa vidare till ett annat EU-land. Men ett akut problem vid Atens asylservice nu är att personalen inte räcker till och att köerna är mycket långa. Sedan en tid tillbaka tas nästan inga asylansökningar emot.  Sådan var situationen 2011-2012 också. Då sökte man asyl hos polisen, som tog emot ett tiotal ansökningar en dag i veckan. Utanför köade hundratals människor, vissa tider över tusen. Det var bland annat den situationen som gjorde att EU slutade med Dublindeportationerna till Grekland.

EU:s asylpolitik med sin Dublinförordning drabbar länderna i syd och kritiken är omfattande från länder och organisationer.  Inte sedan andra världskriget har flyktingarna i Europa varit så många. Att EU lovat omlokalisering av 40.000 nyanlända flyktingar fördelat på två år – 16.000 från Grekland –  är nästan som ett skämt när man vet behovet.

Annette Rosengren

Posted in Aktuellt, Flyktingar, Grekisk politik Tagged flyktingar
← Previous Next →

Bli medlem i NFG


Stöd Nätverket för Greklands arbete genom att bli medlem! Sätt in 100 kronor på Nätverket för Greklands plusgiro 71 96 32 – 2. Märk ”medlemsavgift” och skriv din e-postadress.


Stöd till insamlingskampanjen till de
›› frivilliga läkarklinikerna i Grekland

kan sättas in på plusgiro 71 82 29 - 8.

Tweets by @@natverkgrekland

Gilla oss på Facebook

Facebook Pagelike Widget

Greklandsrapporter


Nikos Pournaras
›› Rapport från Aten. Solidaritet i praktiken del 3.
›› Rapport från Aten. Solidaritet i praktiken del 2.
›› Solidaritetsgala blev solidaritet i praktiken.

Memi Melissaratou-Mattsson
›› Folkomröstning och statskupp, juli 2015
›› ERT åter i demokratins tjänst

Annette Rosengren
›› Atens 11:e Pridefestival
›› Viktoriatorget i juni 2015
›› Tsiprasregeringen försöker ta emot flyktingarna humant

…

bok Dagens Arena dokumentär ekonomi english Eurogruppen eurokris eurokrisen fascismen flykting flyktingar föreläsning Grekland hälsa IMF kris läsning möte namninsamling nätverket Scocco skuldavskrivning skuldkris solidaritet solidaritetsgala solidaritet utan ränta Syriza Tsipras val Yanis Varoufakis

Copyright © 2025 - NÄTVERKET FÖR GREKLAND.